Αρχική

© 2014 - 2018 Zisetotaksidi.gr - All Rights Reserved

Συμβουλές Ενοικίασης Αυτοκινήτου

Αεροπορικά Εισιτήρια

Ακτοπλοϊκα Εισιτήρια

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων

Ζήσε το Ταξίδι

Ετοίμασε τη βαλίτσα σου κι έλα μαζί

Log in

Συμβουλές Διεθνούς Ενοικίασης Αυτοκινήτου


Χρειάζεστε αυτοκίνητο για το επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό; Υπάρχουν πολύ περισσότερα που θα πρέπει να σκεφτείτε εκτός από την οδήγηση στην «άλλη» πλευρά του δρόμου. Από την διεθνή άδεια οδήγησης έως την ασφάλεια αστικής ευθύνης, η ενοικίαση αυτοκινήτου σε ξένη χώρα μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο πολύπλοκη από την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στην πατρίδα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχετε μια καλή συμφωνία, φροντίζοντας να έχετε τα σωστά έγγραφα και να οδηγείτε με ασφάλεια κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο εξωτερικό.


Κάνοντας κράτηση αυτοκινήτου

Κάντε κράτηση από πριν. Οι τιμές ενοικίασης είναι συνήθως πάντοτε υψηλότερες στο ταμείο από ότι θα είναι από το τηλέφωνο ή μέσω διαδικτύου, ακόμα και μόλις 24 ώρες πριν την παραλαβή. Αν έχετε χρόνο, κάντε μια σύγκριση αγοράς. Επισκεφτείτε ιστοσελίδες διαφόρων πρακτορείων ενοικίασης και αναζητείστε παρόμοια αυτοκίνητα κατά τις ημερομηνίες ταξιδίου σας, μερικές ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για φθηνές ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ειναι το Aeroporika.com με πολύ καλές προσφορές για αυτοκίνητα στην μικρή κατηγορία (mini, economy, compact) και η CarGreece.gr ιδανική για πολυήμερη ενοικίαση αυτοκινήτου πάνω απο 4 μέρες.

Αν είναι εφικτό, ρυθμίστε όλες τις λεπτομέρειες της ενοικίασης, από την κράτηση ως την πληρωμή, πριν από την αναχώρηση από την πατρίδα σας. Αυτός ο τρόπος καθιστά γενικά την διαδικασία πιο οικονομική, εύκολη, ασφαλή και λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνει κρυφές ρήτρες. Μόλις φτάσετε στο εξωτερικό, η μετατροπή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι άγνωστες προϋποθέσεις ενοικίασης, τα γλωσσικά εμπόδια και άλλες πολιτισμικές διαφορές μπορεί να προκαλέσουν απροσδόκητα προβλήματα.

Ρωτήστε για προσφορές τα Σαββατοκύριακα, κυρώσεις για καθυστερήσεις και χρεώσεις για τα καύσιμα. Πολλές μη διαφημιζόμενες εκπτώσεις και κρυμμένα κόστη δεν θα εξηγηθούν σε εσάς κατά την στιγμή της ενοικίασης, και μπορεί να είναι πολύ αργά όταν θα μάθετε για αυτές.

Ρωτήστε τι ώρα αναμένεται να παραλάβετε το αυτοκίνητο σας. Πολλά πρακτορεία ενοικίασης αρχίζουν να χρεώνουν για κάθε 24-ώρες από την στιγμή της ενοικίασης, και θα χρεώσουν πλήρη ημέρα για αυτοκίνητα που επιστρέφονται μετά την έναρξη της επόμενης 24-ωρης περιόδου.

Να έχετε υπόψη σας ότι πολλές χώρες έχουν ελάχιστη και μέγιστη ηλικία ενοικίασης. Οι οδηγοί κάτω των 25 ή από 70 ετών μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις ή να μην τους επιτραπεί καθόλου η ενοικίαση. Όταν είναι εφικτό, και σε περίπτωση που δείτε κάποια διαφήμιση για ειδική προσφορά στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κόψτε την αγγελία ή σημειώστε τον κωδικό προώθησης. Πολλές από τις καλύτερες τιμές δεν εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών των πρακτορείων χωρίς μια μικρή ώθηση.

Να ρωτάτε πάντα για τους ηλικιωμένους πολίτες, AAA, τις πιστωτικές κάρτες και τις εκπτώσεις στα προγράμματα πτήσης για τακτικούς πελάτες ή πρόσθετες προσφορές.


Κατά την πραγματοποίηση κράτησης για παραλαβή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο, επιλέξτε κάποιο μικρότερο αυτοκίνητο από αυτό που θα επιθυμούσατε. Οι στόλοι αυτοκινήτων στα αεροδρόμια γεμίζουν συχνά με μεγαλύτερα αυτοκίνητα, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, και λαμβάνουν συχνά δωρεάν αναβάθμιση από κράτηση αυτοκινήτου πόλης. Να έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι τα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι συνήθως μικρότερα από τα Αμερικάνικα αντίστοιχα, ενώ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο αν έχετε σκοπό να οδηγήσετε σε στενούς επαρχιακούς δρόμους, δεν είναι τόσο καλό για όσους έχουν υπερβολικά μεγάλο ύψος, κουβαλάνε πολλές αποσκευές, ή ταξιδεύουν  οικογενειακώς ή με μεγάλα γκρουπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην το διακινδυνεύσετε – φροντίστε να παραγγείλετε το μέγεθος που χρειάζεστε σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να κερδίσετε κάποια αναβάθμιση.

Σε πολλές χώρες, το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί τον κανόνα και θα χρειαστεί να πληρώσετε για να ένα αυτόματο. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο με λεβιέ, μπορεί να σας γλυτώσει από το κόστος και τις φασαρίες. Η οδήγηση στο εξωτερικό μπορεί συχνά να είναι πιο δύσκολη απ’ ότι στην πατρίδα, η επίστρωση στους δρόμους μπορεί να είναι ελλιπής, φιδωτή, ή επισφαλώς τοποθετημένη σε ορεινές περιοχές ή σε βραχώδεις περιοχές κοντά σε ωκεανούς. Για αυτό το λόγο, είναι συχνά καλή ιδέα να μοιράσετε την οδήγηση – οπότε αν η οδήγηση αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο δεν είναι για τον καθένα, σκεφτείτε να ψάξετε για αυτόματο. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μια χώρα όπως η Αγγλία ή η Αυστραλία, βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου – μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό!


Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης

Αν ταξιδεύετε σε κάποια Αγγλόφωνη χώρα, είναι πιθανόν να είσαστε σε θέση να οδηγήσετε με το Ευρωπαϊκο Δίπλωμα Οδήγησης. Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες θα σας ζητήσουν να έχετε επίσης Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης (IDP), το οποίο είναι βασικά απλώς ένα έγγραφο που μεταφράζει τις πληροφορίες σας σε 10 διαφορετικές γλώσσες και αναγνωρίζεται σε πάνω από 150 χώρες. Αν έχετε σκοπό να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο εξωτερικό, μπορεί να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε και αυτό μαζί με την τυπική άδεια οδήγησης. Πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 18 χρονών για να αποκτήσετε IDP.

Στην Ελλάδα υπεύθυνη για την έκδοση του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης, ειναι η ΕΛΠΑ. Προειδοποιείστε ότι υπάρχουν και πολλές ιστοσελίδες που πωλούν πλαστά – οπότε προσέχετε μην πέσετε θύματα εξαπάτησης.

Βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP πριν φύγετε από το σπίτι, καθώς θα πρέπει να έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το IDP δεν αποτελεί το ίδιο Δίπλωμα, αλλά απλώς μια μετάφραση του διπλώματος που έχει εκδοθεί στην χώρα όπου κατοικείται. Σε περίπτωση που σας σταματήσουν υπάλληλοι της αρχής επιβολής του νόμου στο εξωτερικό, πρέπει να επιδείξετε τόσο το Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης IDP όσο και την Άδεια Οδήγησης που έχει εκδοθεί στην πατρίδα σας. Το μοναδικό αρχείο οδήγησης που έχετε επομένως είναι εκείνο που έχει εκδοθεί εντός των συνόρων της πατρίδας σας, ως εκ τούτου υποχρεούστε να ακολουθείτε τους τοπικούς κανόνες οδήγησης. Οποιαδήποτε παράβαση ή κλήση βεβαιωθεί ή εκδοθεί στο εξωτερικό θα σας περιμένει και όταν επιστρέψετε στην πατρίδα.

Ρωτήστε στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας, την οποία επισκέπτεστε για να ενημερωθείτε σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν στην διεθνή οδήγηση.


Ενημερωθείτε πριν αναχωρήσετε

Φροντίστε να έχετε μια ρεαλιστική εικόνα του κόστους για τα καύσιμα του αυτοκινήτου σας στην χώρα που θα επισκεφτείτε. Γενικά, οι οδηγοί στην Ελλάδα πληρώνουν περισσότερα στην αντλία από ότι οι οδηγοί στις περισσότερες άλλες χώρες. Οπότε μπορείτε απο εκεί να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα στα έξοδα του ταξιδιού σας.

Εξοικειωθείτε με τους τοπικούς κανόνες οδήγησης καλά πριν μπείτε στο αυτοκίνητο. Μελετήστε καλά κάποιες λεπτομέρειες όπως σε ποια πλευρά του δρόμου οδηγούμε, ποιος έχει προτεραιότητα σε έναν δακτύλιο κυκλοφορίας και αν επιτρέπεται να στρίψετε δεξιά όταν το φανάρι είναι κόκκινο. Οι καλύτερες πηγές για τέτοιου τύπου πληροφορίες υπάρχουν στο προξενείο ή στην πρεσβεία της χώρας, ή σε κάποιον ενημερωμένο οδηγό.

Μιλήστε με την εταιρεία ασφάλειας του αυτοκινήτου σας για να δείτε αν η ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό καλύπτεται απ το υπάρχον συμβόλαιο σας. Εκτός αν είστε πολίτης των ΗΠΑ που ενοικιάζετε αυτοκίνητο στον Καναδά ή στο Μεξικό, το πιθανότερο είναι να μην καλύπτεστε από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας, οπότε θα χρειαστεί να αγοράσετε μια ασφάλεια από την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων την στιγμή της κράτησης. Βεβαιωθείτε ότι η κάλυψη σας, όποια κι αν είναι η πηγή, πληροί της ελάχιστες προϋποθέσεις κάλυψης της ξένης χώρας.

Μην ξεχάσετε τον χάρτη σας! Ειδικά αν σκοπεύετε να ταξιδεύετε συχνά, η ασφάλεια που σας παρέχει ένας λεπτομερής οδικός χάρτης ή άτλαντας αξίζει απόλυτα τα χρήματα που θα πληρώσετε για αυτόν. Αν έχετε ένα GPS, μπορείτε συνήθως να κατεβάζετε διεθνείς χάρτες (δωρεάν) μέσω της ιστοσελίδας του παρόχου GPS.

Οι περισσότερες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων προσφέρουν ενοικιάσεις GPS, οπότε συμβουλευτείτε τις τιμές ενοικίασης GPS για ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σας πριν αγοράσετε κάποιον διεθνή χάρτη από τον πάροχο GPS. Οι τιμές για ενοικίαση GPS ακολουθούν χρέωση ανά ημέρα ή εβδομάδα, για δυο ημέρες ενοικίασης, και σας συμφέρει καλύτερα να ενοικιάσετε ένα GPS και να πληρώσετε, ας πούμε, 10€ την ημέρα από το να πληρώσετε μια τιμή ύψους 80€ για να κατεβάσετε έναν διεθνή χάρτη για το GPS που έχετε ήδη.